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Cities and consumption of agricultural goods. Transformations of food consumption in the context of changes in agricultural trade and commercial chains

Estudios Demográficos y Urbanos

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Título Cities and consumption of agricultural goods. Transformations of food consumption in the context of changes in agricultural trade and commercial chains
Ciudades y consumo de bienes agrícolas. Transformaciones del consumo alimentario en el contexto de cambios en el comercio agrícola y las cadenas comerciales
 
Creador de la Vega-Leinert, A. Cristina
 
Asunto

 
Descripción If we live in a city, every day we have food on our plate that comes from the whole world. There have been recent transformations in urban food consumption, in its socio-cultural and political context, as well as its consequences on public health, the environment and relations between the countryside (the space which provides natural resources for the city) and the city (consumer space). In 2014, over 54% of the world’s population lived in urban areas, and cities have grown in population, area and number, with most of this growth being located in the Global South. Urban expansion and urbanization and the rurbanization of rural communities have transformed the notions of countryside and city and have produced hybrid forms, which involve interactions between these spaces and affect land use, food and energy production, access to diet and their patterns of consumption.
Si vivimos en una ciudad, tenemos a diario en nuestro plato alimentos que provienen del mundo entero. Se han dado transformaciones recientes en el consumo alimentario urbano, en su contexto sociocultural y político, así como en sus consecuencias en la salud pública, el ambiente y las relaciones de campo (espacio proveedor de recursos naturales para la urbe)- ciudad (espacio de consumo). En 2014 más de 54% de la población mundial vivía en zonas urbanas (UNDESA, 2014). Las ciudades han crecido en población, superficie y número, habiéndose localizado la mayor parte de este crecimiento en el Sur Global. Los procesos de expansión urbana y de urbanización y rurbanización de comunidades rurales han transformado las nociones de campo y ciudad y han producido formas híbridas, que implican interacciones entre estos espacios y afectan el uso del suelo, la producción de alimentos y energía, el acceso a la alimentación y sus patrones de consumo. 
 
Editor El Colegio de México A.C.
 
Colaborador

 
Fecha 2018-12-10
 
Tipo info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


 
Formato application/pdf
application/xml
 
Identificador https://estudiosdemograficosyurbanos.colmex.mx/index.php/edu/article/view/1859
10.24201/edu.v34i1.1859
 
Fuente Estudios Demográficos y Urbanos; Vol. 34, núm. 1 (2019): 100, enero-abril; 213-219
Estudios Demográficos y Urbanos; Vol. 34, núm. 1 (2019): 100, enero-abril; 213-219
2448-6515
0186-7210
 
Idioma spa
 
Relación https://estudiosdemograficosyurbanos.colmex.mx/index.php/edu/article/view/1859/pdf_1
https://estudiosdemograficosyurbanos.colmex.mx/index.php/edu/article/view/1859/2016
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